Uusi vuosi, uudet toimitilat

31.12.2020

Vuosi 2020 lähenee loppuaan, ja yrityksissä katseet on jo suunnattu tulevaan vuoteen. Seuraavaa toimintavuotta suunniteltaessa monissa organisaatioissa pohditaan tila-asioita. Toimitilan vuokraaminen saattaa tuntua aluksi vaikealta ja työläältäkin prosessilta: Mistä pitäisi lähteä liikkeelle, ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon? Toimitilan vuokraaminen ei ole vaikeaa, kunhan huomioit muutamia asioita ennen prosessiin ryhtymistä.

 

Yrityksen toiminta kaiken keskiössä

 

Sopivaa toimitilaa etsittäessä yrityksen toiminta on kaiken keskiössä. Aivan ensimmäiseksi on kiinnitettävä huomiota oman yrityksen tarpeisiin ja toiveisiin. Hyvin tehty pohjatyö helpottaa tilanetsintäprosessia, joten siihen kannattaa panostaa.

 

Tilatyyppi ja tilan koko

 

Yrityksen toiminta ohjaa hakua sopivan tilatyypin ja tarvittavan pinta-alan määrittelyssä. Tee ensimmäiseksi realistinen arvio siitä, paljonko tilaa työn tekeminen vaatii, millaiset tilat tarvitaan ja millainen tilajako tukisi eri työvaiheita parhaiten. On tärkeää muistaa, että varsinaisen työtilan lisäksi tarvitaan myös muita tiloja, kuten vaikkapa tauko- ja sosiaalitilat tai varastotilaa.

 

Sopivat tilat tukevat yritystoimintaa tehokkuudesta tinkimättä. Tilatehokkuutta ja sen avulla saavutettavaa kustannussäästöä voidaan parantaa monilla tavoilla toimialan mukaan. Esimerkiksi toimistotiloissa tehottuutta voidaan parantaa modernilla talotekniikalla ja tilojen muuntojoustavuudella. Muuntojoustavuudella on suuri merkitys myös siinä tapauksessa, että uusien tilojen suunnitellaan palvelevan kasvavaa yritystä useiden vuosien ajan.

 

Budjetti

 

Tilasta aiheutuvat kustannukset muodostavat merkittävän osa monien yritysten kiinteistä kuluista. Neliövuokran lisäksi vuokrasopimukseen liittyy hoito- ja palvelukuluja sekä mahdollisia remonttikuluja.

 

Hoitokulut muodostavat keskimäärin noin 30 % koko vuokrakustannuksista. Hoitokuluja voidaan sisällyttää vuokraan tai niitä voidaan veloittaa vuokralaiselta erillislaskutuksella. Vuokraan sisältyviä hoitokuluja ovat tyypillisesti esimerkiksi kiinteistövero, lämmitys-, kiinteistönhuolto ja -hoito sekä yhteisten tilojen siivous. Tyypillisiä lisäveloituksellisia palveluja ovat puolestaan yrityksen omien tilojen siivous, aulapalvelu tai erikseen varattavat kokoustilat. Kauppakeskustilojen vuokralaisilta voidaan periä vuokran ja käyttökulujen lisäksi myös erillistä kiinteää markkinointimaksua.

 

Remonttikulut neuvotellaan tapauskohtaisesti.  Yhä useampi yritys haluaa toimia tiloissa, jotka toimivat yrityksen käyntikorttina. Tilojen viihtyisyyteen on myös alettu panostaa aiempaa enemmän ja viihtyisät tilat nähdään osana hyvää asiakaskokemusta ja työnantajaimagoa. Yleisenä käytäntönä on, että yrityksen erityistarpeisiin liittyvät muutostyöt, joista ei ole hyötyä tilojen jälleenvuokrauksessa, tehdään vuokralaisen omalla kustannuksella.

 

Sijainti

 

Millaisia vaatimuksia yrityksen toiminta asettaa sijainnille? Pitäisikö tilojen olla helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä tai painotetaanko näkyvyyttä? Vai pitäisikö tilojen sittenkin sijaita kaupungin laitamilla kohtuullisempien kustannusten, parempien pysäköintimahdollisuuksien tai esimerkiksi työntekijöiden sujuvamman työmatkan vuoksi?

 

Miten päästä alkuun?

 

Hyvissä ajoin aloitettu tilan etsiminen parantaa yrityksen mahdollisuutta löytää sille parhaiten sopivat ja sen toimintaa tukevat tilat. Sopivan tilan löytäminen voi viedä aikaa ja tilan etsiminen saattaa tuntua vaikealta. Vuokravälittäjän hyödyntäminen tilan etsimisessä on kannattavaa etenkin silloin kun haluat ulkoistaa osan vuokrausprosessista. Välittäjä tekee alkukartoituksen tilatarpeistanne, etsii tarpeita parhaiten vastaavat tilavaihtoehdot ja järjestää tilaesittelyt puolestanne. Välittäjän hyödyntäminen on tilahakijoille maksutonta.

 

Me Infonialla autamme sinua toimitilan etsimisessä

 

  • Kirjaudu verkkosivuillemme: www.infonia.fi ja käy tutustumassa vapaisiin toimitiloihimme. Saat kauttamme kattavat tiedot Jyvässeudun vapaista toimitiloista.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö sinua kiinnostavasta tilasta tilan esittelysivun kautta. Voit aina myös soittaa meille!

 

  • Etkö löytänyt sopivaa tilavaihtoehtoa? Voit jättää meille myös avoimen yhteydenottopyynnön verkkosivujemme kautta.

 

  • Kartoitamme tilatarpeesi ja tarjoamme tarpeeseesi sopivia tilavaihtoehtoja.

 

  • Järjestämme tilanäytön sinua kiinnostaviin kohteisiin ja olemme tukenasi koko vuokrausprosessin ajan.

 

 

Lue myös edellinen tai seuraava artikkeli